کتاب شاخه زرین پژوهشی تطبیقی و فرهنگی میان اسطوره، جادو، دین و علم است. یعنی وجه مشترک همه ادیان ابتدایی با ادیان مدرن چون مسیحیت را نشان می دهد. تز اصلی کتاب شاخه زرین این است که همه ادیان در اصل آیین های باروری بوده اند متمرکز بر گرد پرستش و درعین حال قربانی کردن فرمانروای مقدس که تجسد خدایی میرنده و سپس زنده شونده بوده و این عصاره تمام اساطیر عالم است.
مسلما کتاب شاخه زرین به عنوان یک اثر بزرگ مانند سایر آثار عظیم ستایشگران و در عین حال نکوهش گرانی داشته است. ولی در منصفانه ترین حالت می توان گفت که این کتاب اثری ست که شیوه های ابتدایی پرستش، ازدواج، آیین ها و مراسم نیاکان ما را بررسی می کند و نشان می دهد آنها در بند جادو، تابو ها و خرافات بوده اند. در عین حال این اثر نشان می دهد که انسان چگونه از آن وحشیت به تمدن کنونی دگرگونی داشته است.
معرفی نویسنده کتاب شاخه زرین
کتاب شاخه زرین توسط سر جیمز جورج فریزر (Sir James George Frazer) نوشته شده. ایشان در سال 1854 در انگلستان به دنیا می آید و با ورود به سنین جوانی وارد کالج کمبریج شده و در همان جا هم استاد می شود. جناب فریزر ابتدا وارد فلسفه می شود ولی از سال 1880 یک پروژه مستمر درباره تاریخ ابتدایی بشر و روابط میان فرهنگ های باستان و فرهنگ های معاصر دنیای غیر غربی در پیش می گیرد که به دنبال آن اثر 12 جلدی کتاب شاخه زرین منتشر می شود.
نظر نویسنده درباره کتاب
سر جیمز جورج فریزر در پیش گفتار اثر بزرگ خود کتاب شاخه زرین ، می گوید که در ابتدا ایشان به دنیال تبیین و توضیح قانون عجیب جانشینی کاهن معبد دیانا در آریسیا بوده ولی خیلی زود متوجه می شود که برای حل آن بایستی مسائل دیگری را نیز مد نظر قرار دهد. حتی مسائلی که قبلا کمتر توضیح داده شده. در نتیجه این پژوهش به شاخه های مختلف تقسیم می شود. تا جایی که اثری که قرار بوده در 2 جلد نوشته شود به 12 جلد می رسد.
سپس ایشان آن اثر 12 جلدی را به یک کتاب حدودا 850 صفحه ای خلاصه می کندد و از خوانندگان می خواهند که اگر به دنبال منبع مطالب گفته شده در کتاب شاخه زرین کوتاه شده هستند به آن اثر 12 جلدی مراجعه کنند. در نهایت ایشان تفسیر خود از قانون جانشینی کاهن را صد در صد نمی داند و اعلام آمادگی برای کنار نهادن آن تفسیر در صورت ایجاد تفسیری بهتر اعلام می کند.
تحوت و کتاب شاخه زرین
در پادکست اسطوره شناسی تحوت ما به سراغ این کتاب رفته ایم و آن را در قالب یک فصل تشکیل شده از چندین اپیزود بیان می کنیم. امید است که این تلاش برای شما خوانندگان و شنوندگان تحوت لذت بخش و مفرح و آموزنده باشد.
برای دسترسی به اپیزود های پادکست تحوت به این لینک مراجعه فرمایید.
برای خواندن سایر داستان ها از اساطیر یونان روی این لینک کلیک نمایید.