فوریها (الهه های انتقام)، که با نام آرینیها نیز شناخته میشوند، الهههایی در اساطیر یونان بودند که وظیفه انتقام را بر عهده داشتند. این سه خواهر که شامل تیسیفون (الهه مجازات)، مگرا (الهه کینه) و آلکتو (الهه خشم پایانناپذیر) بودند، تجسمی از عدالت بیرحمانه به شمار میرفتند. آنها برای تنبیه گناهکاران، به ویژه قاتلان والدین، مسئولیت داشتند و در بسیاری از اسطورههای یونانی حضور داشتند.
منشاء و خاستگاه الهه های انتقام
دو روایت اصلی در مورد منشاء این الهههای انتقام وجود دارد. یکی از این روایتها بیان میکند که آنها از قطرات خونی که پس از اخته شدن اورانوس توسط کرونوس به زمین ریخت، به دنیا آمدند. روایت دیگر ادعا دارد که فوریها دختران هادس و پرسفونه، فرمانروایان جهان زیرین بودند و در تارتاروس زندگی میکردند. هر دو روایت تأکید دارند که این الههها متعلق به قلمرویی تاریک و پر از مجازات بودند.
نقش و وظایف الهه های انتقام
فوریها مأموریت داشتند تا گناهکارانی را که مرتکب جنایات وحشتناک شده بودند، عذاب دهند. آنها با بالهای خود در اطراف قربانیان پرواز میکردند و بهطور بیوقفه شکنجهشان میدادند، بهطوری که قربانیان هرگز نمیدانستند ضربه بعدی از کجا خواهد آمد. با این حال، آنها بیش از همه قاتلان والدین را هدف قرار میدادند و اصرار داشتند که چنین گناهکارانی باید به سختترین شکل ممکن مجازات شوند.
تعقیب اورستس: معروفترین انتقام فوریها
یکی از مشهورترین داستانهای مربوط به فوریها، تعقیب اورستس، پسر آگاممنون، است. پس از اینکه ملکه کلیتم نسترا، همسر آگاممنون، همراه با معشوقش شاه را به قتل رساند، اورستس تصمیم گرفت انتقام پدرش را بگیرد و مادرش را به قتل رساند. اما با این کار، الهه های انتقام او را به جرم قتل مادرش تعقیب کردند و باعث شدند که اورستس به جنون کشیده شود. در نهایت، تنها مداخله الهه آتنا بود که توانست اورستس را نجات دهد و او را از این عذاب رها کند.
عدالت بیرحمانه و ترس از نام فوریها
عدالت فوریها بیرحمانه و غیرقابل انعطاف بود. آنها هیچ توجهی به بهانهها و عوامل تخفیفدهنده نداشتند و تنها به اجرای انتقام به شدیدترین شکل ممکن میاندیشیدند. این موضوع باعث شد که یونانیان باستان از نام این سه خواهر هراس داشته باشند و حتی از بردن نام آنها خودداری کنند. با این حال، فوریها صرفاً الهههای شرور نبودند؛ آنها یکی از اشکال تجلی عدالت در اساطیر یونان محسوب میشدند و نمادی از این باور بودند که هیچ جنایتی بدون مجازات نخواهد ماند.
نتیجهگیری
فیوریها تجسمی از انتقام و عدالت بودند و نقش مهمی در اساطیر یونان ایفا میکردند. آنها نشاندهنده ترس از مجازات اعمال ناعادلانه و تاکید بر مسئولیتپذیری در برابر گناهان بودند. داستانهای آنها هنوز هم در ادبیات و فرهنگ عامه بازتاب دارد و به عنوان یکی از نمادهای عدالت بیرحمانه شناخته میشوند.
برای دسترسی به اپیزود های پادکست تحوت به این لینک مراجعه فرمایید.
برای خواندن سایر داستان ها از اساطیر یونان روی این لینک کلیک نمایید.