هرا، ملکهی نامدار المپ، بر تخت طلایی خود در کنار همسرش زئوس، فرمانروای برترین ایزد، نشسته و از فراز آسمانها سلطنت میکند. او دختر تایتان کرونوس، ایزد اعظم کهن، و رئا، یکی از تایتانها است. همچون بسیاری از برادرانش، هرا نیز قربانی هراس پدرش از سرنگونی شد و توسط کرونوس بلعیده شد. اما زئوس او را از شکم پدر آزاد کرد و بر اساس برخی روایات، او مدتی را در جزیرهی اوبوئیا تحت نظارت تتیس و در همراهی با ایزدبانوان فصلها سپری کرد.
بر اساس روایات مختلف، هرا زیباترین ایزدبانو در میان همتایان خود بود و همین زیبایی او، زئوس را شیفتهی وی ساخت. اما ایزدبانو در برابر خواستههای زئوس مقاومت کرد. زئوس که به هر نیرنگی برای تصاحب او متوسل میشد، در نهایت با فریبی او را فریفت؛ او خود را به شکل یک فاخته درآورد تا دل هرا را به دست آورد. پس از این ماجرا، هرا در کنار زئوس به سلطنت رسید و برخی از شاعران اشاره کردهاند که مقام او پس از زئوس، از همهی ایزدان بالاتر بود.
الهه هرا ، مادر ایزدان برجسته
هرا ایزدبانوی ازدواج و مادرانگی و حامی زنان متأهل بود. او مادر بسیاری از ایزدان برجستهی المپ بود، از جمله آرس، ایزد جنگ؛ هبه، ایزدبانوی جوانی و ساقی دربار المپ؛ الیتییا، ایزدبانوی زایمان؛ و هفائستوس، ایزد آتش و آهنگری. طبق برخی روایات، الهه هفائستوس را بدون دخالت زئوس به دنیا آورد، اما هنگامی که دید فرزندی ناقص به دنیا آورده، از او بیزار شد و او را از فراز المپ به پایین افکند. با این حال، بعدها آشتی میان مادر و پسر زمانی رخ داد که هفائستوس تختی طلایی برای مادرش ساخت، اما زمانی که هرا بر آن نشست، دریافت که دیگر نمیتواند برخیزد. او تنها زمانی آزاد شد که هفائستوس را به المپ بازگرداند.
الههی خشم و انتقام
هرا نماد وفاداری بود، اما همسرش زئوس، کاملاً نقطهی مقابل او بود و روابط بیشماری داشت. همین خیانتهای مکرر، خشم هرا را برمیانگیخت و او عاشقان زئوس را مورد آزار و اذیت قرار میداد. حتی فرزندان نامشروع زئوس نیز از انتقامهای بیرحمانهی او در امان نبودند. یکی از مشهورترین قربانیان خشم هرا، هراکلس بود. او، که یکی از معروفترین فرزندان نامشروع زئوس محسوب میشد، به واسطهی طلسمی که هرا بر او افکند، دچار جنون شد و در اثر آن، همسر و فرزندان خود را به قتل رساند.
اما این الهه تنها علیه معشوقهها و فرزندان زئوس خشمگین نبود. او از تروجانها نیز نفرت داشت، چرا که پاریس، شاهزادهی تروآ، در داوری معروف خود، آفرودیت را بهعنوان زیباترین ایزدبانو برگزید و او را بر هرا و آتنا ترجیح داد. این واقعه، که به “داوری پاریس” معروف شد، سبب شد هرا در طول جنگ تروآ هر تلاشی برای نابودی این شهر انجام دهد. حتی پس از نابودی تروآ، او به تعقیب آئنیاس، وارث سنت تروایی، ادامه داد و او را از زمان فرارش از تروآ تا رسیدنش به شبهجزیرهی ایتالیا آزار داد.
هرا ، حامی قهرمانان
با اینحال، برخی از قهرمانان از حمایت هرا برخوردار بودند. مشهورترین آنان، جیسون بود که در جستجوی “پشم زرین” از حمایت و الهام الهه بهره برد. اما زمانی که صبر هرا در برابر خیانتهای زئوس به سر رسید، او نقشهای برای کودتا در المپ طرح کرد و با برخی از ایزدان دیگر علیه زئوس شورش کرد. این تلاش نافرجام ماند و زئوس او را مجازات کرد و زندانی ساخت. هرا تنها زمانی آزاد شد که سوگند خورد هرگز علیه زئوس شورش نکند.
پرستش و نمادها
در یونان باستان، هرا یکی از پرستیدهشد هترین ایزد بانوان بود و معابد او در سراسر جهان یونانی پراکنده بودند. زنان متأهل و باردار او را به عنوان حامی خود میپرستیدند و در کنار هستیا، او همیشه بخشی از آتشدانهای خانگی بود. گاو و طاووس، دو حیوان مقدس این الهه بودند. گفته میشود که چشمان طاووس، یادگار آرگوس، خدمتگزار وفادار هرا، است که در خدمت او کشته شد.
در اساطیر رومی، این الهه با نام “جونو” شناخته میشد و در کنار همسرش ژوپیتر مورد پرستش قرار میگرفت. او ایزدبانویی بود که به دلیل خشم انتقامجویانهاش، هم محبوب و هم مورد نفرت مردان بود. اما هیچکس نسبت به او بیتفاوت نبود، و همین ویژگی، او را به یکی از مهمترین ایزدبانوان اساطیر یونانی تبدیل کرد.
برای دسترسی به اپیزود های پادکست تحوت به این لینک مراجعه فرمایید.
برای خواندن سایر داستان ها از اساطیر یونان روی این لینک کلیک نمایید.